Cranio-sacraal-therapie en meer

Eef van Leeuwen: voel je thuis bij jezelf en wees welkom om de dingen die je raken aan te gaan

Cranio-sacraalbehandeling

richt zich op het balanceren van de lichaams- of levensstroom via het zenuwstelsel dat opgesloten zit tussen cranium (schedel) en sacrum (heiligbeen). Het doel is meer ruimte te creëren in het systeem, waar dit in de loop van het leven is gaan inkrimpen en vastzitten. Het is een zachte techniek met een verbazingwekkend effect op verschillend gebied zoals o.a. stress, burn out, migraine, rugklachten, depressiviteit, slapeloosheid, maag- en darmproblemen. Ik gebruik een biodynamische benadering, die fijngevoelig en diepgaand werkt en uitgaat van het organisme als geheel en van de inherente gezondheid van de client. De biodynamische benadering werkt met de energetische krachten onder de symptomen en helpt die krachten hun natuurlijke balans te vinden. Dit zorgt voor een reorganisatie in de weefsels en de energiepatronen die van binnenuit komt. Op die manier wordt het systeem van de client aangemoedigd om haar eigen oplossing te vinden voor de staat waarin het zich bevindt. De behandeling vindt plaats over lichte kleding heen, bij voorkeur losse, gemakkelijke kleding zoals bijv. joggingbroek en T-shirt. Cranio-sacraal is geen echte massage, soms gebruik ik er wat massage en diep spierwerk bij.

Waaruit bestaat een sessie?

Een sessie bestaat uit een combinatie van wat ik intussen in mijn gereedschapskoffertje heb verzameld, dat is van tevoren niet altijd te bedenken. Jij bent de heler van je eigen proces; ik ondersteun je daarbij. We beginnen met een kort gesprek. Cranio (lichaamswerk) is daarna meestal de ingang, ik gebruik vaak klank (stem en klankschalen) daarbij, en ook energetische technieken van Barbara Brennans School of Light. Een aparte klanksessie kan ook veel in beweging brengen. Regressie ontstaat soms spontaan tijdens een craniobehandeling, door de diepe ontspanning kunnen er beelden of herinneringen van vroeger loskomen. Soms ga ik in gesprek met een orgaan of lichaamsdeel, ieder heeft een eigen verhaal. Reiki zet ik niet bewust in, het zit in mijn handen en komt waar het nodig is. Met visceraal werk maak ik contact met de organen, die hun eigen energiepatronen en subtiele bewegingen hebben; door met deze bewegingen mee te gaan krijgt het orgaan (en de bijbehorende emotiepatronen) ruimte en heelt. Spirituele astrologie is een aparte sessie, en kan inzicht geven in familie/voorouderpatronen en hoe het komt dat je juist jouw uitdagingen steeds tegenkomt in je leven en wat je daarmee kunt doen. Datzelfde geldt voor familieopstelling: dit kan een aparte sessie zijn in een 1 op 1 opstelling, en het kan ook tijdens een craniobehandeling gebeuren, in de geest.

Als je met een vraag zit kunnen we de I Tjing gooien en interpreteren (dit kan ook met een paar mensen). Belangrijk daarbij is de juiste formulering van je vraag: hoe helderder je vraag, des te duidelijker het antwoord. We kijken dan ook samen naar de formulering en wat precies je vraag is. Je kunt ook boeken en verschillende tarot-spellen lenen.

Relevante opleidingen van Eef

  • Sjamanistische trainingen
  • Reiki 1,2,3
  • Polariteitstherapie en -massage
  • Awakening your Light Body en vervolgen
  • Cranio Sacraal therapie en allerlei nascholingsmodules, met name veel hersenwerk
  • Cranio-sacral biodynamics
  • Familie-opstellingen, o.a. Health and Illness met Stefan Hausner, het Bert Hellinger Instituut, Hylke Bonnema, Daan van Kampenhout
  • (Spirituele) astrologie
  • Pansori Living Sound (het ontwikkelen van de helende kracht van klank en stem)
  • Trainingen met Marc Blausten, gebaseerd op Barbara Brennans School of Light, m.g.v. sjamanistische ‘medicine’.

Cranio-Sacraal systeem en behandeling

Het Cranio-Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onder aan je heiligbeen (Sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel. Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed. We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio-Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Bij Cranio-Sacraaltherapie worden niet de ziektesymptomen op zich behandeld maar vindt behandeling plaats van “de cliënt”. De behandelaar schenkt niet alleen aandacht aan de klachten, maar ook aan de mogelijke oorzaken ervan. Deze oorzaken kunnen van fysieke aard zijn, maar ook van psychische aard of een combinatie hiervan. Om deze reden is het dan ook niet mogelijk om een standaardbehandeling voor een bepaalde klacht te geven.

Veelal wordt aan de schedel, de wervelkolom en het heiligbeen behandeld. Het ritme van het Cranio-Sacraal systeem is echter ook op andere plekken over het hele lichaam voelbaar. De behandelaar zal de frequentie en kracht van het ritme op de verschillende plaatsen van het lichaam ervaren. Op deze manier worden bewegingsverstoringen van bindweefsel, verkrampingen en disbalans binnen het lichaam vastgesteld. De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het Cranio-Sacrale systeem. Daartoe zal de behandelaar in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen. Binnen deze nieuwe therapievorm, die sinds de negentiger jaren wordt beoefend, wordt het puur lichamelijke werk aangevuld met Somato Emotional Release. Indien de lichamelijke blokkade een emotionele historie heeft die nog niet is opgelost, dan is het mogelijk om met het trauma “in gesprek te gaan.”

Cranio sacraal

Tijdens de behandeling worden „zachte” technieken gebruikt. Desondanks moet de cliënt niet verbaasd zijn als door het in werking zetten van de lichaamskrachten tijdelijk, soms zelfs een paar dagen, een toename van de klachten wordt ervaren. Dit proces is vergelijkbaar met de effecten van de homeopathie. Tijdens de behandeling worden krachten in het lichaam losgemaakt die na de behandeling doorwerken als een domino-effect. Na dit zelf regulerende proces van het lichaam zal echter verbetering en ontspanning optreden.

Ik heb de opleiding en veel nascholingsmodules gedaan aan de PCSA (Peirsman Cranio Sacrale Academie). Onder deze link staat meer en toegankelijke info.
De biodynamische opleiding heb ik bij Roger Gilchrist gevolgd: Cranio-sacral biodynamics.

Ik ben sinds januari 2017 niet meer aangesloten bij de NCSV (Nederlandse Cranio-Sacraal Vereniging) en de RBCZ (Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg) en wordt dus niet meer vergoed uit het aanvullende pakket. Dit omdat er weer een nieuwe HBO medische basiskennis wordt gevraagd op bachelor niveau, waar ik mijn energie niet meer in wil steken. Het betekent dat ik een lager tarief hanteer, wat uit eigen middelen betaald moet worden. Is dat een probleem, geef dat dan aub aan, mogelijk vinden we een creatieve oplossing.

 

Nog een filmpje over cranio en meditatie: