Veelgestelde vragen

Hoe groot is de groep?

We zijn met een groep van zo’n 10 – 12 deelnemers zodat er ook werkelijk ruimte is voor een ieder en voor elkaar. Ruimte voor dat wat om aandacht vraagt, voor een natuurlijke samenhang en verbinding.

Hoe kun je je aanmelden?
Je kunt je meteen aanmelden of je telefoonnummer sturen, zodat we je kunnen bellen voor een kennismakingsgesprek. Na dat gesprek kan je definitief besluiten over je deelname. Een week voorafgaand aan de retraite ontvang je van ons aanvullende info over je deelname en een deelnemerslijst.

Kan iedereen meedoen?
In principe is iedere volwassene welkom. We vinden het wel belangrijk dat je in staat bent ‘jezelf te dragen’. Als je thema of je pijn, rouw of verdriet nog te groot of te vers is, kunnen we bekijken of een individueel traject meer geschikt is. Om samen te bekijken welke vorm bij je past kun je contact met ons opnemen.

Is een retraite therapie?
Een retraite is op zich geen therapie of vervanging ervan, het is vooral gericht op je bewustmaken van wat er in je omgaat, dit liefdevol ontvangen en meer stroming op gang brengen. Een sessie kan wel therapeutisch zijn. We helpen je om te zien hoe je steeds een stap kunt zetten die het leven lichter voor je maakt, waardoor je merkt hoe je meer in contact kunt komen met innerlijke vrede, helderheid en ontspanning. Het is een uitnodiging (en vraagt je bereidheid) om in de spiegel te kijken en om te laten gaan wat je niet meer dient. Het proces helpt je in contact te zijn met je intuïtie en meer in vertrouwen te leven.

Wat houdt de stilte in?
In het programma is er ook ruimte voor uitleg, vragen en uitwisseling, dus het is geen complete stilte, maar dan begeleid. We vragen deelnemers om samen zorg te dragen om elkaar buiten deze momenten niet aan te spreken, zodat ieder in de eigen ruimte kan blijven. Dit wordt soms lastig gevonden, maar vooral als prettig ervaren.

Is de retraite zwaar, zweverig of serieus?
De retraite is zeker niet zwaar. Zwaarte zit vooral in je hoofd. We gebruiken veel dans, muziek, actieve (Osho)meditaties waardoor je lichaam en geest in stroming komen. Dat geeft ook ruimte in je hoofd. Zijn met wat er is houd je daarnaast op de grond.
Veel mensen denken aan een kloostersfeer bij retraite, maar er wordt ook veel gelachen.
We hebben een ruim en speels programma met veel afwisseling, met zowel verstilling en verdieping als actie en contact en genieten van de verschillende aspecten.

Is er ook vrije ruimte in het programma?
Jazeker! Ook al ben je helemaal vrij om zelf uit te maken waar je aan mee wilt doen, vinden deelnemers het over het algemeen fijn om ook ruimte te hebben die niet vooraf is ingevuld, een vakantiegevoel. En: juist in de vrije ruimte gebeurt er genoeg in (en om) je, als verwerking, dingen vinden hun plek in je. Verder is er altijd genoeg te doen aan bijv. tekenen en schilderen, schrijven, kun je heerlijk wandelen of kom je eindelijk eens toe aan heerlijk luieren of slaap inhalen.

Is er een mogelijkheid voor reductie?
Als je echt iets kunt bijdragen op praktisch gebied, is er misschien een mogelijkheid tot reductie. Neem daarvoor contact op met Eef, mail je voorstel met telefoonnummer,
aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe laat begint en eindigt de retraite?
Vanaf de begindag om 15.00 uur staat de thee klaar. Met wie er dan is maken we een rondje langs en door de boerderij en kan je je slaapplek uitkiezen, rekening houdend met wie wat heeft gereserveerd. Aansluitend beginnen we met kennis maken en praktische uitleg over de week. We eindigen op de laatste dag om 14.00 uur.

Hoe kom ik op Erve Veldink?
Kijk op de website onder contact voor de openbaar vervoer opties en autoroutes. In de week voorafgaand aan de retraite ontvang je een adressenlijst van deelnemers, mogelijk kun je samenrijden.

Is er wifi?
Ja, er is wifi (‘s nachts staat ie uit). Maar we nodigen je uit om jezelf de ervaring te geven van een weekje off-line te zijn.
Even niet bereikbaar zijn is een soort digitale detox. Als je elk moment van de dag bereikbaar denkt te moeten zijn kan dat ongemerkt veel energie nemen.
We vragen je om tijdens de retraite geen of zo weinig mogelijk gebruik te maken van je mobiel.